fbpx

NEXT Magazine: Tafel op Maat

NEXT Magazine: Tafel op Maat
April 1, 2001 MADWORK.

TAFELS OP MAAT
Maaike van Vliet (30) is er weer zo een die alles wil proberen, alles een keer mee wil maken. Hoe gekker hoe beter en het liefst allemaal tegelijk. Ze begon als makelaar, stond een jaar voor de klas en werkte daarna ook nog een tijdje in de verkoopsector. Nu legt ze al haar energie in haar galerie Malaika Art & Design. Vernoemd naar de Afrikaanse eigenzinnige en excentrieke vrouw die mannen tot het uiterste dreef. Vond ze ergens wel toepasselijk.
Het begon allemaal een paar jaar geleden op Curaçao waar ze met een vriendin Tur Kos Loco oprichtte. Letterlijk vertaald: Alle Dingen Gek. Het was een tafelmakerij. Samen trokken ze langs restaurants om de boel op te vrolijken met tafels die ze zelf ontworpen hadden.
Na een jaar tafels maken keerde ze terug naar Nederland. Ze werkte eerst in de verkoop, maar Tur Kos Loco bleef haar achtervolgen. Toen zei ze: “Ach waarom ook niet?” En Malaika was geboren.
Bedrijven kunnen al hun wensen neerleggen bij Van Vliet. Ze gooit ze op een hoop, doet er wat glas, hout of mettal bij en een unieke, handgemaate tafel is het resultaat. Logo’s of andere figuren kunnen naar wens toegevoegd worden. Gezandstraald of niet. Ook particulieren kunnen nu eindelijk die ene onvindbare tafel in huis halen.
Gezien het eigenzinnige, excentrieke karakter van Van Vliet verkoopt ze in haar galerie ook originele objecten uit het Midden-Oosten.
Bijvoorbeeld enorme potten waarin eten bewaard werd of kannen die kamelen droegen waarin de melk door de wiegende bewegingen in boter veranderde. Of wat dacht je van een deur rechtstreeks uit het negentiende eeuwse Griekenland.
Nee, Van Vliet wil nog steeds alles tegelijk doen. En het lijkt te lukken.