fbpx

Heerlijke Atelier Woning te Koop

Living Room


“Dit unieke huis is zo ontworpen dat het optimaal gebruik maakt van de natuurlijke elementen die het eiland Curaçao te bieden heeft.”


Porch House (21)


Tropen Woning + Eigen Atelier

Brakkeput Abou Curaçao

Eigendomsgrond: 600m2 – Formaat Woning: 350m2


Entrance House & Studio 1st Floor

Locatie & Ecologisch ontwerp

Vlakbij het Spaanse Water, Zanzibar en Jan Thiel met alle voorzieningen om de hoek en gelegen in de fijne, gewilde en veilige woonwijk Adelisia Resort.

Dit frisse en bijzondere huis ligt hoog waardoor het een prachtig uitzicht heeft en zeer gunstig is gelegen op de wind. Zelfs in de warmere maanden is een airco overbodig.

Het huis is zo ontworpen dat het optimaal gebruik maakt van de Oostpassaat, waarbij alle binnenruimtes dankzij toepassing van hardhouten shutters fris gehouden worden.

INFORMATION IN ENGLISH

entree (verdieping 2)Porch House (2)

Grote werkruimte met eigen opgang

Op de begane grond is een waanzinnig fijn atelier/werkruimte van 70m2 gebouwd met 3 meter hoge muren op een zeer solide betonnen fundering met een vloeroppervlak van 150m2. De buitenruimte rondom het atelier behelst daarmee 80m2 en heeft dezelfde grootte als de veranda op de 2de verdieping. Het atelier is daardoor de gehele dag en nacht heerlijk fris. Dankzij de 4 metalen openslaande deuren aan voor- en achterzijde wordt de tuin betrokken bij het werkgenot en is er altijd een fris briesje dat door het atelier heen waait.

Het atelier is een droom die uitkomt voor iedere kunstenaar, ontwerper, timmerman of thuiswerker die graag een eigen werkplek heeft om de creativiteit te laten stromen. Aan het einde van de werkzaamheden kunnen de deuren worden gesloten om vervolgens naar boven te gaan en lekker te chillen. Reisverkeer tussen werk en huis behoort daarmee tot de verleden tijd.

Aan de linkerzijde op het terrein is een oprit waar 2 auto’s achter elkaar geparkeerd kunnen worden. Aan de rechterzijde is een betonnen trap via welke gasten apart kunnen worden ontvangen in het atelier/de werkruimte op de begane grond. Er is een eigen toilet en er zijn aansluitingen voor het plaatsen van een keuken in de werkruimte.

De ruimte is zeer representatief voor het ontvangen van klanten.

Groene tuin

De tuin rondom de woning is voorzien van meer dan 25 volwassen palmen en bomen die zorgen voor veel schaduw en zacht geritsel van bewegende palmbladeren door de wind en waar veel verschillende vogels graag toeven. De wind wordt hierdoor getemperd en de natuur naar binnen gehaald, waarbij nagedacht is in het ontwerp over de zichtlijnen vanuit de verschillende leefruimtes. In de achtertuin is er de mogelijkheid een natural pool of zwembad aan te leggen, die daarvoor voldoende ruimte biedt.

Unieke ontwerp woning

Vanaf de straatzijde kan de woning op de 2de verdieping bereikt worden middels een 5 meter lange brug. Dit geeft de woning een uniek gevoel. Eenmaal de brug afgelopen sta je op de hardhouten porch welke zich compleet rondom het huis bevindt. De totale oppervlakte van deze verdieping behelst 167m2 met in het midden de woning van 70m2. Het huis is compleet van hout met onder meer ronde raampjes en een prachtig grafisch ontworpen metalen hekwerk met 2 openslaande deuren als entree.

Bij binnenkomst wordt duidelijk dat er een enorme interactie is met de buitenruimte. Van voor naar achter kan dwars door de keuken het uitzicht van de veranda aan de achterzijde worden bewonderd. Eenmaal binnengekomen in de centrale ruimte, waar de keuken zich bevindt, valt direct de 6 meter hoge nok van het zadeldak van het huis op. De ruimte is zowel aan de voor- als achterzijde afsluitbaar middels hetzelfde hekwerk. Ranke glazen metalen industriële schuiframen zorgen dat de wind indien gewenst getemperd kan worden in de keuken.

De slaapkamer met badkamer en lounge kamer met berging zijn allemaal te bereiken vanaf de centrale ruimte van het huis middels onzichtbare deuren die in de houten wanden links en rechts opgaan.

Als je naar boven kijkt zie je een brug die op 3 meter hoog van links naar rechts loopt en de 2 slaapkamers op de 3de verdieping verbindt. Ook de deuren naar deze beide kamers gaan onzichtbaar op in de wand en zijn alleen herkenbaar door de deurklinken in de muur.

Het zadeldak loopt door tot in de beide slaapkamers met een 3 meter hoge nok van en dakkapellen aan de voor- en achterzijde met prachtig uitzicht op de Tafelberg en zelfs de zee bij Jan Thiel baai kan gezien worden. De kamers zijn beiden ongeveer 25m2.

Studio Porch

Tropisch buitenleven met uitzicht

Op de 2de verdieping bevindt zich onder andere de loungeruimte die aan de linkerzijde in directe verbinding staat met de grote leefporch aan de achterzijde (noordoostzijde) van het huis met uitzicht op onder andere het Landhuis Brakkeput Abou met veel groen rondom, maar ook Brakkeput Mei Mei is in de verte te zien en zelfs Landhuis Jan Sofat. De loungeruimte is voorzien van shutters rondom, waardoor het ’s avond heerlijk genieten kan zijn van films geprojecteerd op de wand met een groot scherm of een goed boek op de bank.

Daarnaast is er de master bedroom welke ook in verbinding staat met de leefporch, maar dan aan de rechterzijde middels openslaande shutterdeuren en ook deze kamer is voorzien van hardhouten shutters. Vanuit de master bedroom kan direct toegang worden verkregen tot de badkamer met 2 wastafels, een douche en toilet en uitzicht op de Flamboyant aan de voorzijde. De toiletruimte is ook apart toegankelijk vanaf het centrum van het huis, zodat de slaapkamer niet betreden hoeft te worden.

View Bedroom 2 & 3 (5)

Zonne energie

Het complete huis inclusief atelier is aangesloten op 12 zonnepanelen en back-up batterijen die ervoor zorgen dat compleet off-grid kan worden geleefd. Aangesloten op het netwerk betekent dat er stroom teruggeleverd wordt en de Aqualectra rekening zelfs geld kan opleveren. Bij stroomuitval wordt in elk geval niks opgemerkt, omdat de stroom altijd en zeer steady aanwezig blijft. Het duurt vaak even voor je door hebt dat de stroom is uitgevallen, meestal doordat de buurt om het huis heen zo donker is en er alleen geluid en licht vanaf Brakkeput Abou 246 komt. Het levert een aanzienlijk extra woongenot op om zonder afhankelijkheid van de grillen van het stroomnet te kunnen leven.

 

 

 

Porch House (18)

Duurzaamheid

Er is veel aandacht besteed aan duurzaamheid bij het ontwerp en de uitvoering van deze eigenzinnige woning met de grote werkruimte met eigen opgang.

De begane grond is bewust uitgerust met een betonnen fundering welke behandeld is tegen termieten en voorzien is van muren uitgevoerd in 8” dikke blokken en ramen en deuren uitgevoerd in metaal. De hardhouten houten vloer op de 2de verdieping is binnen- en buiten uitgevoerd in het mooie Jatoba dat niet geliefd is bij termieten vanwege de zurige smaak. Daarnaast zijn alle shutters en ramen uitgevoerd in hardhout.

Frisse woning

Alle deuren en ramen zijn zodanig gepositioneerd dat de wind er prachtig door kan worden gestuurd en de binnenruimtes desgewenst kunnen worden voorzien van wind. De slaapkamers kunnen uitgerust worden met airco’s, maar het is aan te raden te testen of dit echt nodig zal zijn. Na 7 jaar woongenot kunnen wij volmondig toezeggen dat we dat niet vonden.

 

Grijswater en Regenwater opvang met geïntegreerd dripsysteem

Bovendien is de gehele tuin voorzien van een Australisch grijswater dripsysteem dat is aangesloten op de douche, wastafels en wasmachine en zo gebruik maakt van alle grijswater in huis. Dit water wordt uiteindelijk geleid naar alle bomen en planten in de tuin. Dit scheelt aanzienlijk in het waterverbruik van Aqualectra en daarmee de maandelijkse kosten. Daarnaast geeft het een prettig gevoel dat water niet wordt verspild maar wordt gebruikt door de natuur om het huis en zorgt het voor een duurzame oplossing voor het tekort aan regenval op het eiland. De regen die valt wordt daarom ook opgevangen in 3 grote ondergrondse tanks en verspreid over ditzelfde geavanceerde dripsysteem dat automatisch aangaat indien nodig. De beerput is zo gemaakt dat het, bij correct gebruik, nooit geleegd hoeft te worden, omdat het alleen is aangesloten op de keuken en toiletten. Er komt daardoor veel minder water in terecht en heeft inmiddels een prachtig ecologisch klimaat ontwikkeld waar alles snel weer afbreekt en wordt gerecycled. Bij goed gebruik zal het dus nooit vol raken.

De volgende bladen en internet site hebben aandacht besteed aan deze unieke woning:

logo-101woonideeen101 Woonideeen: Eco-droom op Curaçao

Ze spelen met de wind, hergebruiken water en voorzien in hun eigen elektra. Maaike en Yoël genieten van het…

 

 

 

publication_Resida_01_2012-3-370x506Resida WOONMAGAZINE DI KORSOU: Junglehuis op Brakkeput

Binnenkijken bij kunstenares en meubelontwerpster Maaike van Vliet. Ze ontwierp haar eigen droomhuis op Brakkeput Abou. Gebaseerd op de boot-…

 

 

 

Versgeperst

Versgeperst Curaçao: Walk-Through Jungle House

CURAÇAO – Uiteenlopende Curaçaoënaars met ieder hun eigen ‘way of life’. Regelmatig laten we de levensstijl van een bewoner…

 

 

VersgeperstVersgeperst Curaçao: Airco buiten spel gezet

CURAÇAO – Een huis zo ontworpen dat een airco niet nodig is. Dat had architect Maaike van Vliet voor ogen toen ze haar woning ontwierp. Na het doorspitten van diverse boeken over tropisch bouwen, heeft ze een houten bovenwoning met betonnen studio als onderbouw ontworpen waarbij de airco overbodig is.