fbpx

Versgeperst Curaçao: Airco buiten spel gezet

Versgeperst Curaçao: Airco buiten spel gezet
July 29, 2011 MADWORK.

CURAÇAO – Een huis zo ontworpen dat een airco niet nodig is. Dat had architect Maaike van Vliet voor ogen toen ze haar woning ontwierp. Na het doorspitten van diverse boeken over tropisch bouwen, heeft ze een houten bovenwoning met betonnen studio als onderbouw ontworpen waarbij de airco overbodig is.

De airco is buiten spel gezet dankzij de positie van het huis ten opzichte van de wind, het gebruik van shutters en een grote overkapping rondom het huis. Huizen ontwerpen speciaal gericht op het tropisch klimaat van Curaçao en daarbij rekening houden met klimaat en ecologie heeft hierdoor de interesse van Van Vliet gewekt.

Duurzaam hout
“Duurzaam hout toepassen in combinatie met beton werkt fantastisch en is een oorspronkelijke keuze voor de tropen. De warmte wordt zo buiten gehouden en dankzij het gebruik van openingen en shutters kun je de wind en daarmee de koelte in je woning prachtig sturen”, vertelt de architect. “Zo gebruik je een stuk minder energie en woon je eigenlijk half binnen, half buiten. Iets wat in een koud land natuurlijk niet mogelijk is.”

Ecologisch
“Mijn droom is om een huis of serie huizen te ontwerpen die compleet ecologisch zijn en niet meer op het net zijn aangesloten. Op Curacao is dit zeker mogelijk omdat het hier nagenoeg altijd waait en er genoeg zonuren zijn om alternatieve energie te gebruiken.” Volgens Van Vliet kan water gemakkelijk worden opgevangen en hergebruikt.  “Iets wat eigenlijk al heel vanzelfsprekend zou moeten zijn op het eiland.”

Mad Work
Sinds kort is Van Vliet gestart vanuit haar studio met Malaika Art & Design, MAD WORK. “In 2007 kwam ik terug naar het eiland, omdat ik het tropische leven erg miste. Vanaf 1995 had ik er ook een paar jaar gewoond en altijd genoten van alles wat Curaçao zo mooi maakt. Het is hier heel vrij en vriendelijk, daarnaast is de natuur van Curaçao rauw en woest en dat trekt me.”

Kunst
Van Vliet werkt dagelijks in haar atelier, waar de wind lustig doorheen waait en het altijd koel is. “Ik vind het heerlijk om in mijn atelier te schilderen en objecten te vervaardigen van verschillende materialen. Ik ben beïnvloed door veel kunstenaars en heb een grote voorliefde voor Afrikaanse kunst. Ik houd van natuurlijke materialen en gevonden objecten die ik toepas in mijn werk.” Mensen die langs willen komen om te kijken of om hun wensen te bespreken op gebied van kunst, design of architectuur kunnen altijd een vrijblijvende afspraak maken. Bekijk het artikel van Versgeperst voor meer informatie.

Kitchen seen from 3rd FloorStudio Porch